Новини

Дискусия „Театър 2016. Какво иска зрителят?“ на 17 ноември

2015-11-09

“Театър 2016. Какво иска зрителят?” е темата на дискусията, включена в съпътстващата програма на третото издание на европейската инициатива Нощ на театрите. Обсъждането, в което участие ще вземат проф. Георги Каприев, актьорите Юлиан Вергов и Владимир Карамазов, режисьорът и преподавател в НАТФИЗ Антон Угринов и копирайтърът и блогър Йоанна Младенова, ще се проведе на 17 ноември (вторник) в 19:00 ч. във VIVACOM Art Hall. Организатори на дискусията “Театър 2016. Какво иска зрителят?” са сайтът www.lovetheatеr.bg и Фондация „Арт проджектс“.

Какво предлага театърът в България днес и какво искат зрителите да намерят в театралните представления, които посещават – на тези въпроси ще се търсят отговорите по време на дискусията.

Участниците ще представят своите гледни точки за новите хоризонти пред театъра в България и как според тях зрителите избират на коя постановка да отидат, защо ходят на театър – за да видят реалността или за да избягат от нея, разминават ли се търсенето и предлагането на театрални продукции и има ли добри практики на целенасочена рекламна комуникация на сценичното изкуство.

 

Участниците:

Проф. Георги Каприев ръководи катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", както и комисията "Византийска философия" на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.) със седалище в Лувен, Белгия. Основните му интереси са в областта на История на средновековната философия. Преподава Философия на западноевропейското Средновековие и Ренесанса, Византийска философия, Средновековна метафизика и др. Автор е на 16 книги, многобройни статии и монографии. Публикува и критически ескизи за театър, литература, визуални изкуства. Член на комисията за съвременна българска драматургия на Академия А’аскер.

Юлиан Вергов завършва Театрален колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Цветана Манева. Дебютира на театрална сцена с ролята на Лаерт в постановката „Хамлет“ с режисьор Лилия Абаджиева. Има близо 25 театрални и над 40 кино и телевизионни роли в български и чуждестранни продукции. На телевизионните зрители е познат с главните си роли в сериалите „Тя и Той“, „Стъклен дом“ и „Революция Z”. Има участия в българските кино продукции „Мисия Лондон“, „Прогноза“, „Шивачки“, Пътят към Йерусалим“, „Коледата е възможна“ и др., както и в чуждестранните филми “Il Generale Della Rovere”, ”Double Identity”, ”The Fourth Kind”, ”The Tournament”, ”The Lark Farm”, ”Joe Petrosino”,”A Love to Hide” и др.

Владимир Карамазов завършва НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова. Веднага след дипломирането си в Академията започва работа в Народен театър „Иван Вазов”, където има възможност да изиграе емблематични роли. Прави и телевизионна кариера с участията си в сериалите „Дървото на живота” и „Четвърта власт” и като водещ на световния риалити формат SURVIVOR. Дебютната му роля в театъра е на Ромео в „Ромео и Жулиета“ с режисьор Лилия Абаджиева в Народен театър „Иван Вазов“ през 2001 г. Играл е в почти всички големи Шекспирови пиеси, поставяни в Народния театър след 2001 г.: „Ромео и Жулиета“ (реж. Лилия Абаджиева), „Дванайста нощ“ (реж. Роберт Стуруа), „Зимна приказка“ (реж. Мариус Куркински), „Бурята“ (реж. Александър Морфов), „Макбет“ (реж. Пламен Марков), „Отело“ (реж. Лилия Абаджиева), „Крал Лир“ (реж. Явор Гърдев).

Антон Угринов завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов и магистратура по Режисура за драматичен театър в класа на проф. Красимир Спасов в НАТФИЗ. Още през 2003 г. режисира първото си театрално представление - „Вернисаж” от Вацлав Хавел в Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Има 13 постановки в творческата си биография, сред които „Шокомания” от Филип Блазбанд и „Празникът на Бакхус" от Артур Шницлер в Народен театър „Иван Вазов”, „Колекцията” от Харолд Пинтер, "Прах при прахта" от Харолд Пинтер, "Хоровод на любовта" от Артур Шницлер, "Любовта на Анатол" от Артур Шницлер в театрална работилница „Сфумато“, „Арт“ от Ясмина Реза в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, „Обноски за маса” от Алън Ейкбърн, „Дисни трилър” от Филип Ридли и "Еснафска сватба" от Бертолт Брехт в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, „Бурунданга“ от Жорди Галсеран в Драматичен театър „Невена Коканова“ Ямбол, „Кандидати на славата” от Иван Вазов в Театър „Възраждане“. От 2003 г. е преподавател по Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

Йоанна Младенова е PR-специалист. По време на следването си за 2 години работи като политически репортер. Отскоро е насочила вниманието си към маркетинга и към днешна дата професионалното ѝ амплоа е на копирайтър. През 2014 г. си създава и личен блог, в който събира всичко, което не е успяла да напише другаде, включително и интересни разкази за театралните си пътувания из софийските сцени.

 

Дискусия „Театър 2016. Какво иска зрителят?“

17 ноември 2015, вторник, 19:00 часа

VIVACOM Art Hall, ул. “Ген. Йосиф В. Гурко” 4

Вход: свободен

Още новини

1 / 8